Školní kuchyně vaří zdravě a moderně

Jednotné měnu bylo ochutnávkou z připravovaného Sborníku receptů rožnovských školních jídelen. Foto: Alexandra Buršíková

Děti ze základních a mateřských škol jedly ve čtvrtek 23. února moderně a zdravě. K obědu měly dýňovou polévku s popcornem, bulgur se zeleninou, quinoou a chia semínky a tofu zapečené se sýrem. Jako moučník jim kuchařky připravily fazolové brownies.

Jednotné měnu bylo ochutnávkou z připravovaného sborníku receptů, který vznikl na popud radnice a na jejímž vzniku se podílely školní jídelny. Posláním publikace, která bude sloužit kuchyním k inspiraci, je využívat při přípravě obědů ve větší míře než dosud moderní zdravé suroviny, jako jsou například chia semínka, cizrna, quinoa a podobně.

Většině školáků oběd chutnal, ne však všem.

„Nejlepší byl moučník. Doma maminka vaří zdravě, ale tady tohle jídlo mi moc nechutnalo,“ přiznala žákyně první třídy Klárka Berková.

Naopak David Karlík si pochutnal „Je to dobré, a jestli to uvaří ještě jednou, tak budu strašně moc rád,“ řekl prvňák.

„Nejvíce mi chutnala polévka, ale dobré bylo i tofu. Akorát zákusek jsem nejedla, protože nemám moc ráda fazole,“ přiznala žákyně páté třídy Kristýna Brázdilová.

Naopak Matouši Pavelkovi moučník chutnal. „Buchta byla nejlepší. I polévka byla dobrá, ale tofu mi přišlo hořké,“ řekl páťák.

 

 

Moderní a zdravou stravu školní jídelny zařazují pravidelně. Také proto mohla nová kuchařka vzniknout. Každá jídelna do ní totiž přispěla několika recepty, které využívá pro svá menu.

„Jednou týdně vaříme nová jídla bez masa a z moderních surovin. Nabízíme je jako dvojkové menu. Děti si je tak mohou objednat, nebo ne. Dnešní oběd jsme vařili jako jedinou alternativu. Strávníci neměli na výběr, a tak všichni zdravou stravu ochutnali,“ přiblížila vedoucí jídelny Základní školy Pod Skalkou Hana Olivíková.

Příprava čtvrtečního obědu byla časové náročná, a to i proto, že jídelny běžně nenabízejí moučník.

„Navíc jsme chystali jídla, která běžně nevaříme. Z nové kuchařky budeme určitě vařit, zdravé menu zařazujeme na dvojku, jednička zůstane pro klasická jídla s masem,“ prozradila vedoucí jídelny Základní školy Videčská Gabriela Románková.

Sborník receptů rožnovských školních jídelen bude obsahovat osmdesát čtyři receptů pomazánek, polévek, bezmasých pokrmů, moučníků, salátů i nápojů.

 

2 KOMENTÁŘE

NAPIŠTE KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here