Architekti představili projekt přístavby knihovny

Prezentace vítězného návrhu se uskutečnila v knihovně ve čtvrtek 15. června. Na snímku architekt Milan Joja. Foto: Veronika Kusá

Uspokojivé vyřešení prostor určených pro městskou knihovnu je dlouhodobým a nelehkým tématem. Proto byla v loňském roce vyhlášena soutěž o návrh na její přístavbu. Tu vyhrál tým architektů ve složení Karla Kubzy, Milana Joji a Anny Bařinové. Ve čtvrtek 15. června se v podkroví knihovny uskutečnila veřejná prezentace vítězného návrhu za účasti autorů. Ti během ní prozradili podrobnosti o svém návrhu i to, proč přístavbu navrhli právě takto.

,,Kromě knihovny jsme řešili i veřejný prostor, aby byla knihovna co nejvíce napojena do města. Návrh využívá jednak prostranství před knihovnou i krásnou zahradu za ní. Naše přístavba odděluje knihovnu od zahrady a vytváří malý amfiteátr, aby zde vzniklo živé místo,“ prozradil architekt s rožnovskými kořeny Karel Kubza.

Architekti vnímají prostředí před knihovnou jako nový prostor, kterým se dá procházet a kde je možné se potkávat. ,,Chtěli jsme, aby to nebylo jen místo, které se musí udržovat, ale které přinese novou kvalitu celému Rožnovu. Měly by zde být travnaté plochy s ovocnými stromy, které budou na jaře kvést. Konzultujeme to neustále i se zahradním architektem a klademe na to zásadní důraz. Ten prostor má být atraktivní, funkční a měl by návštěvníky postupně vtáhnou do nové knihovny,“ vysvětlil spoluautor vítězného návrhu architekt Milan Joja z Brna.

Změnou bude také vstup do knihovny. Stávající se zruší a vytvoří se nový do přístavby, který bude spojen s malou kavárničkou, s recepcí a otevřenými prostory. Ty jsou řešeny tak, aby byly hodně variabilní a daly se uzpůsobit, proto je v místnostech využíván především nábytek, který se dá v případě potřeby posunout. Nově zde vznikne i sál pro šedesát lidí. Ten by měl rozšířit možnosti kulturního vyžití ve městě.

Knihovna samotná se rozdělí na tři oddělení. Pro dospělé, mládež a děti. Dětské oddělení bude maximálně otevřené a je koncipované tak, aby zde člověk mohl trávit příjemný čas. Sednout si, zastavit se a dívat se do zahrady. Určité změny proběhnou i ve stávající budově.

,,Rádi bychom halu otevřeli o patro výš, aby každý, kdo do knihovny vejde, věděl, že je propojena přes dvě podlaží. Abychom tam dostali tu velkorysost a komunikaci a aby na sebe lidé mohli mávat z ochozu. Přibyde také bezbariérový výtah a diskutujeme i nové rozmístění kanceláří. Celý prostor výrazně ožije, už to nebude jen taková uzavřená skořápka, “ přiblížil projekt Kubza.

Architekti zdůraznili, že záměrem soutěže bylo navrhnout knihovnu nikoli ve smyslu, jakém ji lidé znají, ale především jako místo setkávání a obohacení kulturního života.
,,Hodně jsme při tom mysleli na to, jak se ta knihovna jako instituce bude vyvíjet. Doufáme, že papírová knížka neumře, ale zároveň se to bude posouvat do té komunitní a vzdělávací role. Nebude to jen budova, kam si budou lidé chodit půjčovat knížky, ale kam se chodí vzdělávat, setkávat se a něco spolu zažívat. Věříme, že to bude fungovat,“ uvedl na závěr besedy architekt Joja.

,,Pro mě je to naděje na splněný sen. Za minulá období se to nepodařilo ani posunout, proto mám pocit, že pokud se to teď zdaří, tak to bude nádherné. Návrh se mi líbí, je to něco nového, ale věci uvnitř se budou muset prodiskutovávat, například prostory pro knižní fond,“ řekla bývalá ředitelka Jarmila Mikulášková.

NAPIŠTE KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here