Lidé z Frenštátu mohli ochutnat jídla předních pražských restaurací
Grilovaná makrela na ohni s fenyklovým salátem, burger z hovězího krku, špíz z kačera grilovaný na ohni s černou koprovou omáčkou nebo kukuřičné lokše grilované na ohni s jehněčí pečínkou. To jsou názvy vybraných jídel, které byly mimo mnoho dalších receptů k ochutnání na letošní akci Frenštát na grilu.
Frenštát pod Radhoštěm má za sebou už 2. ročník akce Frenštát na grilu, která je, jak název napovídá, určena především milovníkům dobrého jídla a pití.
JAN REJMAN, starosta města
„První ročník se velmi vydařil, lidé přišli, bylo to velmi pozitivní. Pozitivní bylo, že přišli v neděli a to nejenom z Frenštátu ale i z okolí. Takže jsme se to rozhodli zopakovat, ale trošičku jsme to vylepšili a to v tom gastronomickém zážitku. Protože dneska je tady Kolektiv, což je společnost, která provozuje restaurace. I michelinské restaurace v čele s restaurací Výčep, která je jedna z top pražských restaurací. A hlavním šéfkuchařem není nikdo jiný než náš frenštátský Jirka Hrachový.“
Ten si pro návštěvníky akce přichystal také svou kuchařskou show s lahůdkami, které můžete ochutnat právě v jeho michelinské restauraci.
JIŘÍ HRACHOVÝ, šéfkuchař, restaurace Výčep
„Budeme mít takový košíček s raky, protože raci už u nás nejsou a v osmnáctém století tady bylo asi 700 míst, kde se chovali. A teď už není žádné, protože v devatenáctém století přišel mor a všechny ty raky zahubil. Potom tam budeme mít kremroli, náš signature dish, plněnou uzeným kaprem. Všichni znají kremroli na sladko, tato bude naslano s kaviárem. A poslední jídlo bude salát, takový lehký z rajčat z naší zahrady od naší pěstitelky Terezky s lanýžovým sýrem a takovým pestem z rajčat a ořechy.“
U stánků se pak prodávalo menu typické právě pro jednotlivé restaurace.
PAVLÍNA MARTIŇÁKOVÁ, referent oddělení Domu kultury, MěÚ Frenštát p. R.
„Takže Dock House, který se specializuje na maso a steaky, tak u něj najdete samozřejmě steaky. Italská restaurace má pizzu a těstoviny. Výčep vaří takovou tu svojí klasickou kuchyni. Najdete tam třeba špíz z kačera.“
Během dne byl připraven i bohatý doprovodný program. Děti se mohly vyřádit v herní zóně. K poslechu pak zahrály valašskomeziříčská kapela Docuku a ostravská skupina Tři vykřičníky.











